beurs
8
jan

“Wij zijn de eerste beurs die weer ‘gewoon’ georganiseerd wordt”

Niet even lekker uit eten, het terras op of een fysiek bezoek brengen aan een beurs of congres. Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden nu er wordt gewacht op het coronavaccin. Begin 2021 wordt er gestart met de vaccinatie, dus kan er voorzichtig vooruitgeblikt worden. Sportevenementen, beurzen en congressen bezoeken lijkt binnenkort weer mogelijk. De organisatie van de Schoonmaak Vakdagen kijkt er reikhalzend naar uit. “Maar we houden natuurlijk rekening met de opgelegde regels om ervoor te zorgen dat de beurs veilig kan verlopen.

Dit artikel is eerder verschenen in vakblad Clean Totaal

De organisatie heeft zich ten doel gesteld om de eerste beurs te zijn in de schoonmaaksector die weer fysiek te bezoeken is. Beursorganisator Lisanne Andeweg: “Dat is namelijk de kracht van ons evenement. In een ongedwongen sfeer kennis maken met de nieuwste producten, dienstverlening en innovaties die het werk makkelijker, efficiënter of beter maken. Het kennis maken kan ook online, maar het aan de tand voelen en er zelf mee aan de slag, dat kan echter alleen in een live demonstratie. Die visie zetten wij ook dit jaar door.”

Tickets nu beschikbaar

Net als tijdens de vorige edities zijn de tickets voor de schoonmaakbeurs van de Benelux gratis. Nieuw is dat de eerste 1.000 (!) bezoekers bij binnenkomst een goedgevulde goodiebag kunnen ophalen. Bestel uw gratis tickets eenvoudig via deze website!

Goodiebag

“Daarom zetten wij ook alles op alles om de beurs in april te organiseren. Om de bezoekerswerving een vliegende start te geven ontvangen de eerste duizend bezoekers die zich via de website van de Schoonmaak Vakdagen registreren én de beurs bezoeken een goodiebag met daarin leuke items van zowel exposanten als organisatie. Zo levert BioFriends een UMF microvezeldoek die topprestaties levert zonder toevoeging van chemie, komt Numatic International met een bijzonder leuke verrassing en de gesprekken lopen nog om de goodiebag nog verder gevuld te krijgen”, vertelt Andeweg.

De grootste angst is dat de beurs te vroeg komt. Oftewel dat het voor bezoekers niet veilig genoeg voelt om de Schoonmaak Vakdagen te bezoeken. De organisatie garandeert dat de beurs alleen doorgaat als het op een veilige manier kan. “Daarvoor hebben wij uitvoerig overleg met Expo Houten, onze huisvestingspartner. In goed overleg zijn verschillende protocollen ontwikkeld die een veilig bezoek kunnen garanderen. Denk hierbij aan vooraf registreren via de website voor vaste entreetijden, bredere gangpaden en een mondkapjesplicht indien dit in april nog nodig is. Mocht onverhoopt toch blijken dat de beurs geen doorgang kan vinden vanwege beperkende maatregelen van de Rijksoverheid, dan verplaatsen we het naar een later moment in 2021. Maar dat de Schoonmaak Vakdagen in de komende twaalf maanden worden georganiseerd, daar zijn wij volledig zeker van. Dus mijn oproep luidt: schrijf je alvast in en reserveer een entreeticket, zo blijf je op de hoogte van de vorderingen en ontvang je bij binnenkomst een goodiebag.”

Virtueel?

De organisatie heeft intern lang besproken of een virtuele beurs van meerwaarde zou zijn, maar na eigen onderzoek is geconcludeerd dat dit voor een regionale beurs [België en Nederland red.] niet genoeg toevoegt. Andeweg: “Media als Clean Totaal, Service Management en Schoonmaakjournaal voorzien de branche uitstekend van nieuws, innovaties en achtergronden. Samen met de berichtgeving en onderzoeken van werkgeversorganisaties en belangenorganisaties is er informatief al enorm veel te halen. Kennisdeling zou online prima kunnen en dat kunnen wij uitstekend faciliteren, net als wat Interclean gedaan heeft. Echter geloven wij dat de rol die de Schoonmaak Vakdagen vervullen anders van soort is. Deze beurs is niet alleen een beurs, het is een ontmoetingsplek voor concurrenten, collega’s, misschien wel vrienden. En zeg nu zelf, mensen willen er toch ook weer graag op uit om elkaar fysiek te ontmoeten en zelf producten aan de tand te voelen. Wij zijn erop gebrand om dit mogelijk te maken. Duurzaam en veilig zonder daarbij in te boeten op de beleving.”

Data

Daarmee houdt de organisatie alle opties open. Toch zal op een gegeven moment een knoop moeten worden doorgehakt. Daar zijn geen zorgen over. “Na twee succesvolle edities hebben we veel ervaring opgedaan op organisatorisch gebied en door het compacte karakter van de beurs zijn de lijnen zeer kort. Op basis van de voorregistraties door bezoekers en in overleg met Expo Houten nemen we een besluit. Niet op onderbuikgevoel, maar op basis van cijfers. Zonder data en informatie kun je geen goed besluit nemen. Dus het is op dit moment te vroeg om daarover te beslissen. Begin 2021 zal daarover meer informatie volgen”, aldus Andeweg.

Enige in zijn soort

Uiteindelijk is iedere organisator afhankelijk van de maatregelen die worden opgelegd door de overheid. Zo ongeveer iedere maand worden de adviezen en bindende maatregelen aangepast op basis van de besmettingscijfers over de voorgaande periode. “Dat maakt het lastig om op voorhand duidelijke afspraken te maken en beloftes te communiceren.” Andeweg vervolgt: “Achter de schermen is de beurs inmiddels zo goed als volledig georganiseerd. Mocht het vanwege het coronavirus toch niet in april kunnen doorgaan, dan wordt een ander moment geprikt, later in het jaar. Vergeet niet dat we in 2019 de beurs ook in november organiseerden, dus eigenlijk is april een heel gek moment. Het geeft aan dat wij flexibel zijn. Maar gelukkig zijn alle exposanten het erover eens: de sector verdient een beurs als deze. Het is dan ook een geweldige ontmoetingsplek voor iedereen die professioneel met reiniging en hygiëne te maken heeft. Of het nu is om specifieke producten te leren kennen, te ervaren wat de nieuwe innovaties zijn of om kennis op te doen, dat bundelt de Schoonmaak Vakdagen allemaal, als enige in zijn soort, voor de Nederlandse én Vlaamse schoonmaaksector.”

Glasbewassing goed vertegenwoordigd

Al met al kan voorzichtig geconcludeerd worden dat de organisatie ook nog zoekende is. En dat is niet gek. De toekomst is altijd al onzeker, maar nu nog wel meer onzeker dan ooit. Feit is dat de Schoonmaak Vakdagen in 2019 hebben bewezen bestaansrecht te hebben. Het NK SnelGlazenwassen was een goede zet dat de hele glazenwassersbranche weer voor even op de kaart zette. Met de komst van het officiële NK Glazenwassen, in samenwerking met OSB, zal dat alleen maar voor extra exposure zorgen. Voorts komt dat de professionaliteit van het evenement ten goede.

Hoe de Schoonmaak Vakdagen er in 2021 uit gaan zien en wanneer deze nu precies worden georganiseerd, kan dus nog veranderen, maar voor nu staat de datum vast. Na de jaarwisseling volgt meer informatie, zo is ons beloofd. Wij kijken er in ieder geval naar uit, de eerste fysieke schoonmaakbeurs in of na coronatijd. De plaats van handeling is Expo Houten en vooralsnog zijn de openingstijden 13 & 14 april 2021 van 10.00 uur tot 17.00 uur.