BOMVOLLE EDITIE SCHOONMAAK VAKDAGEN: “DE MENS STAAT DIT JAAR CENTRAAL”
31
okt

Bomvolle editie Schoonmaak Vakdagen: “De mens staat dit jaar centraal”

Na het internationale beursgeweld van Interclean Amsterdam eerder dit jaar, is dit najaar specifiek Nederland en Vlaanderen aan de beurt met de Schoonmaak Vakdagen in Expo Houten. Op 15 en 16 november staat de volledige hal 1 en het buitenterrein in het teken van alles wat met schoonmaak te maken heeft. 

We spreken directeur van organisator Prosu Media Producties Lisanne Andeweg over het evenement dat voor het vierde jaar wordt georganiseerd. Zij vertelt blij te zijn dat de aanloop naar de editie van 2022 een stuk rustiger verloopt dan vorig jaar. “Toen stond alles in het teken van corona en hebben we heel lang de twijfel gehad of we de beurs überhaupt konden organiseren. Dat geeft onrust in de organisatie, onrust in de markt terwijl je duidelijkheid wilt scheppen. Dat was een bijzonder lastige tijd, inderdaad.” 

Nasleep van corona

Uiteindelijk kon de nationale schoonmaakbeurs, met het NK Glazenwassen en NK SnelGlazenwassen op de valreep worden georganiseerd. “Letterlijk een paar dagen na de beurs ging Nederland op slot. En niet te vergeten, een paar weken voor de beurs werden de richtlijnen aangescherpt. Dit betekende dat we aan verschillende nieuwe voorwaarden moesten voldoen. Dit kregen we voor elkaar, echter betekende het wel dat er een QR-toegangsbeleid ging gelden.” Andeweg vervolgt: “Daarnaast werd vlak voor de beurs bekend dat in het weekend na het evenement Nederland weer volledig op slot ging om het toenemende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Dat had beduidend invloed op ons bezoekersaantal vorig jaar.” 

Het zorgt er bij de organisatie voor dat niet de vliegende start is bereikt als waarop gehoopt werd. Na een uiterst succesvolle tweede editie, viel de derde keer ietwat tegen. “Het bezoekersaantal was lager dan gehoopt. We werden geconfronteerd met een no-show percentage dat wij in de bestaan van onze organisatie nog niet eerder hadden gezien. Ook niet in andere branches.” Heeft dat gevolgen voor dit jaar? “We hopen natuurlijk van harte dat iedereen die om wat voor reden dan ook vorig jaar met een ticket in de hand besloten om niet te komen, dit jaar wel komen. De verwachtingen zijn positief. We lopen qua registraties vrij ver voor op de vorige twee edities. Zodoende kijk ik enthousiast vooruit naar 15 en 16 november.” 

Interessante exposanten op de Schoonmaak Vakdagen

Op deze editie van de Schoonmaak Vakdagen zien we een wijd palet aan exposanten. Van oude bekenden tot relatief nieuwe bedrijven in de sector. Exposant van het eerste uur Numatic International is één van de oude bekenden dat zich zal presenteren. Zoals verwacht stellen zij het draadloze NX Pro assortiment centraal en natuurlijk is er ruim baan voor de Numatic Quick, de allereerste steelstofzuiger van deze Britse producent.  

Een nieuweling op de beursvloer met veel potentie is Cleaning Workx. Deze aanbieder van Virtual Reality Software stelt opleiders, schoonmaakbedrijven en groothandels in staat om spelenderwijs kennis over te dragen. Uit onderzoek is gebleken dat dit effectiever en efficiënter is. Met de tijdwinst die daarmee kan worden behaald, zou zelfs op kosten kunnen worden bespaard. Het is in ieder geval zelf te ontdekken en te ervaren. Uit eigen ervaring kan ik vertellen: Het is bijzonder leuk, leerzaam en je wordt er niet duizelig van. 

Een partij die groots uitpakt dit jaar is Appreo. Zij presenteren een stand die maar liefst vier keer (!) zo groot is als een jaar geleden. Als softwareleverancier waren zij een paar jaar nog relatief onbekend. Inmiddels zijn ze een serieuze speler om rekening mee te houden als het op planning, communicatie en (online) teamwork. Dit komt mede dankzij de koppeling met AFAS. “Een goed koppel”, zoals directeur Mickel van de Poll van Appreo dat noemt. “Samen zorgen we voor een doordachte digitalisering van de projectadministratie, planning, inspecties en werkbonnen. Zo zorgen we samen voor een geïntegreerde oplossing. Dat scheelt tijd en het voorkomt fouten.” 

Duurzaam dé trend

Duurzaamheid en veilig werken zijn thema’s die al actueel waren en dit jaar nog steeds zijn. Een sprekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Innovi. Met hun assortiment aan stoomreinigers, droogijsreinigers, slimme stofzuigers en reinigingsmiddelen op basis van enzymen, wordt aangetoond dat schoonmaak niet per se schadelijk, maar ook milieuvriendelijk kan zijn. Zo wordt bij stoomreiniging bijvoorbeeld het chemieverbruik met 80 procent verminderd en is ook het waterverbruik minimaal.  

Duurzaamheid zien we ook terug bij Crohill dat dit jaar haar Schoner Schoon concept lanceerde. Voor de vaste volgers van Clean Totaal kan dat geen verrassing meer zijn. Meerdere schoonmaakbedrijven hebben zich inmiddels aan het duurzame concept gecommitteerd. Het concept bestaat uit bamboe microvezel in combinatie met reinigingstabs, in plaats van liters reinigingsmiddel. Directeur Pim Hilgerdenaar: “Hiermee willen we een halt toeroepen aan het gebruik van plastic in de schoonmaaksector. Door deze methode te gebruiken, maak je schoon met 83 procent minder plastic en 88,3 procent minder plastic. Dit hebben we laten controleren door de Plastic Soup Foundation. Zij staan dan ook volledig achter dit concept.” 

Verenigen tijdens de Schoonmaak Vakdagen

Als Nederlands vakevenement, dat ook interessant is voor de Vlaamse schoonmaakondernemer, kunnen de brancheorganisaties natuurlijk niet ontbreken. Speciaal voor de mkb-ondernemer presenteert SieV zich. Met nieuwbakken voorzitter Raymond Kouwenberg gaat de brancheorganisatie een nieuwe fase in waarbij de verwachtingen hooggespannen zijn. 

Schoonmakend Nederland is ook weer van de partij. Als grootste brancheorganisatie zijn zij mede-verantwoordelijk voor het totstand brengen van de nieuwe cao. Middels arbeidsmarktcampagnes proberen zij o.a. studenten en jongeren te binden aan het schoonmaakvak en met een uitgebreide lobby richting Den Haag probeert zij er te zijn voor het wel en wee van de Nederlandse schoonmaakondernemer. Als organisator van het NK Glazenwassen zijn ze zeer betrokken bij de beurs. 

Side-events

Over het NK Glazenwassen gesproken, op de tweede beursdag, 16 november 2022 keert het evenement in al zijn glorie terug. Het is aan Sven van der Burgh om zijn titel te verdedigen. De beste glazenwassers van Nederland worden beoordeeld op veiligheid, vaardigheid & vakmanschap, effectiviteit & tempo en ergonomie op de onderdelen ladder, hoogwerker en methodiek glaswassen. Hang je niet te ver uit en gebruik je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen? Werk je beheerst en met de juiste inwasmethode? En doe je dat ook vlot met de juiste lichaamshouding? 

Onder toeziend oog van de professionele vakjury die bestaat uit Michel de Reus, Gerard de Man en Peter Meijboom leggen de deelnemers de verschillende onderdelen af. Waaronder op de hoogwerker, die gesponsord is door Safety-Lift. Voor aanmelden en meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website van de Schoonmaak Vakdagen. 

Guinness World Record recordpoging

Het NK SnelGlazenwassen wordt dit jaar in een andere opzet georganiseerd. Samen met GlazenwasserApp.nl wordt nog steeds gezocht naar de snelste poetsers van het land. Maar dat is dit jaar niet alleen voor de eer. Dit jaar maakt het NK SnelGlazenwassen namelijk deel uit van de officiële wereldrecordpoging van het Guinness Book of World Records. Ben jij sneller dan de snelste glazenwasser (de Brit Terry Burrows) ooit? Dan wordt je vereeuwigd in hét boek. Dit alles onder begeleiding en motivatie van sportcommentator Sierd de Vos die in Nederland wereldberoemd is vanwege zijn gevleugelde uitspraken. 

Kennistheater op de Schoonmaak Vakdagen

Naast inspiratie opdoen en het kennis nemen van de nieuwste mogelijkheden zijn de Schoonmaak Vakdagen ook een ontmoetingsevenement waar iedereen die ook maar iets met schoonmaak heeft, kennis op kan doen. Bijvoorbeeld over aanbestedingen, het reduceren van plastic in de sector, het op de kaart zetten van het bedrijf en de toekomst van de sector met FM Next Gen. Kortom, de Schoonmaak Vakdagen zijn het bezoeken waard. En de tickets zijn gratis. 

Dat is volgens Lisanne Andeweg een bewuste keuze: “We zijn ervan overtuigd dat je beursbezoek zo laagdrempelig als mogelijk moet maken. Vandaar dat tickets gratis verkrijgbaar zijn via onze website schoonmaakvakdagen.nl. Het registratieproces is eenvoudig en het zorgt bij binnenkomst voor een prettige en snelle doorstroming de beursvloer op.” 

Nog geen tickets? Registreer je dan hier gratis.